Wydrukuj tę stronę
poniedziałek, 24 październik 2022 11:17

Jak podawać kawę? – krótki przewodnik serwowania

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
La Pavoni Domus Bar La Pavoni Domus Bar pixabay

Picie kawy to rytuał, który wymaga nie tylko odpowiedniej jakości naparu i dodatków, lecz również eleganckiego podania. Możesz nie tylko sam delektować się wybornym naparem, ale także pozytywnie zaskoczyć gości. Oto kilka wskazówek, jak przyrządzić i zaserwować dobrą kawę.

 

Dla prawdziwych koneserów rodzaj kawy ma znaczenie, dlatego zawsze dla zdrowia i smaku wybieraj sprawdzone marki. Jakość naparu jest istotna – picie kawy to w końcu ważny rytuał, który podtrzymuje relacje, dlatego nic nie powinno tego popsuć. Jeżeli zależy Ci na perfekcyjnym smaku, porównywalnym do prawdziwej, włoskiej kawy, postaw na dobrej jakości ekspres, np. La Pavoni Domus Bar, który gwarantuje szybkie przyrządzanie doskonałej kawy.

Kiedy serwować kawę?

W domu możesz pozwolić sobie na każdy rodzaj kawy, ponieważ goście to zazwyczaj bliskie osoby, których preferencje znasz. W biurze jednak lepiej unikaj serwowania rozpuszczalnych naparów, zamiast nich postaw na wysokogatunkową, mieloną arabikę. Najlepiej, jeśli zrobisz kawę z ekspresu – to najbardziej profesjonalny sposób parzenia, który podkreślą klasę. Kawiarka ma z reguły kilka opcji do wyboru, dlatego napój z łatwością dopasujesz do ulubionego przez gości rodzaju. Napój zawsze podawaj po zakończonym posiłku. Zasady etykiety mówią o tym, że kawę powinno się zaproponować nawet po skończonym deserze. Najlepiej, jeśli goście mogą ją wypić w innym pomieszczeniu, niż spożywano obiad, po to, by aromat kawy nie wymieszał się z zapachem dań. Najpierw kawę otrzymują goście, potem kobiety najstarsze w pomieszczeniu, a na koniec gospodarze.

W czym podawać kawę?

Do serwowania wybieraj odpowiednie filiżanki i szklanki, które są w stanie przez kilka minut utrzymać temperaturę naparu. Tylko kiedy kawa jest gorąca, najlepiej uwalnia swój aromat. Modne są transparentne szklanki z podwójnej warstwy, które wyglądają efektownie, chronią przed zbytnim nagrzaniem zewnętrznej warstwy oraz hamują proces stygnięcia. Kawę serwuj także w ogrzanych, białych filiżankach, ponieważ kolor podkreśla ciemny odcień kawowego naparu i pozwala ocenić jego jakość. Klasyczna filiżanka do espresso powinna być wykonana z porcelany o szczególnie grubych ściankach, utrzymujących wysoką temperaturę, a cylindryczny kształt powinien ułatwiać tworzenie się idealnej pianki na powierzchni kawy. Do espresso nie zapomnij także zaserwować szklankę wody. Napój podawaj na spodkach, a po prawej stronie umieść łyżeczkę.